Laatste ronde A-categorie


Vandaag werd de laatste ronde gespeeld in de A-categorie. Om 11.00 uur was de eerste partij afgelopen. Op het laatste bord was Laurens Schilstra niet aanwezig. Tijmen Hofstra had hierdoor een makkelijke en saaie speelronde.

 

4Om 11.10 uur waren twee partijen vrijwel tegelijkertijd klaar. Op het eerste bord kwamen Tjark Vos (4,5) en FM Hing Ting Lai (7,5) al vroeg remise overeen. Een aantal minuten later werd ook de partij aan het tweede bord beëindigd. Daniël Zevenhuizen (4,5) was iets te optimistisch en had geen compensatie voor zijn pionoffer. Hij gaf wellicht te vroeg op, maar FM Robby Kevlishvili (6,5) kon hierdoor wel gemakkelijk een vol punt aan zijn totaal toevoegen. Hartelijke felicitaties aan Hing Ting met zijn eerste plaats en Robby met zijn tweede plaats! Hing Ting is daarmee pas de derde speler die in de laatste twintig jaar zijn kampioenstitel in de A-categorie wist te prolongeren. Een uitzonderlijke prestatie dus! Eerder werd deze prestatie geleverd door Lars Ootes (2010, 2011) en Ruud Janssen (1996,1997,1998).

 

Aan het derde bord was de strijd een stuk spannender. FM Max Warmerdam (5) speelde met de witte stukken tegen clubgenoot FM Thomas Beerdsen (5,5). Max moest winnen om op een gedeelde dan wel ongedeelde derde plaats te eindigen. Hij had meer ruimte voor zijn stukken, maar Thomas verdedigde nauwkeurig. Remise was de einduitslag, en daardoor eindigde Thomas op de derde plaats.

1

Eveneens op de derde plaats eindigde Ruud van Meegen (5). Hij had het loperpaar, meer ruimte en een vrijpion op de h-lijn (zie diagram). Tegenstander Rolf Corstjens (4,5) speelde 26…Tc3 om gebruik te maken van de open ruimte in de witte stelling. Na 27.Ke2 speelde Rolf echter 27…Th8, waarna Ruud een kwaliteit won door 28.Lb4! De toren wil natuurlijk weg, maar dan wint wit het paard op a5. Rolf speelde daarom maar 28…Txd3, maar dat was verre van voldoende voor de remise.

 

2In de partij tussen Casper Wouters en Sebastian Halfhide kwam bijna een interessante variant op het bord (zie eerste diagram). In plaats van het witte paard op e3 weg te halen, koos Casper voor 23.Tc1. De engine geeft de voorkeur aan het stukoffer 23.Pf5!? omdat na 23…xf5 simpelweg 24.Dxf5 kan worden gespeeld, waarna het zwarte paard verloren gaat. Na het in de partij gespeelde 23.Tc1, speelde Sebastian 23…dxe3. Helaas speelde Casper 24.Kh1 en erkende daarmee zijn stukachterstand. Had hij 24.Txc7! gespeeld, dan was er een ingewikkelde stelling ontstaan. Je krijgt namelijk 24…exf2+ 25.Kxf2 Ld4+ 26.Kg3 Ph5+ 27.Kg4 Pf6+ (zie het tweede diagram), waarna wit een aantal lastige keuzes moet maken om niet mat te gaan. De engine geeft een klein voordeel voor zwart, maar als één van beiden een fout maakt, dan is het gelijk over. Afijn, deze partij hád de schoonheidsprijs kunnen worden als de genoemde variant op het bord was gekomen.

3

Een mogelijk verloop van de partij als 24.Txc7 exf2+ 25.Kxf2 Ld4+ 26.Kg3 Ph5+ 27.Kg4 Pf6+ werd gespeeld. De echte partij ging verder met 24.Kh1. Wie staat er nu beter?

 

De volgende spelers wisten het toernooi met een overwinning af te sluiten: Robby Kevlishvili, Ruud van Meegen, Casper Schoppen, Sebastian Halfhide, Alik Tikranian, Bas de Boer en (reglementair) Tijmen Hofstra. Zeven van de dertien partijen eindigden dus in een overwinning!

 

De enthousiaste en fanatieke jeugdschakers kunnen op 11 en 12 juni meedoen aan het LeiSB Jeugdweekendtoernooi 2016. Het toernooi staat open voor alle spelers geboren in 1997 of later. In de A- en B-groep zullen 7 ronden worden gespeeld met een bedenktijd van 60 minuten per persoon plus 10 seconden per zet; in de C- en D-groep worden 11 ronden gespeeld met 35 minuten per persoon plus 10 seconden per zet. Noteren is verplicht. Groep A is voor spelers met een rating vanaf ± 1500, B vanaf ± 1000, C vanaf ± 700 en D is voor spelers met een lagere rating. FM Frank Erwich is op beide dagen aanwezig om je partijen met je te analyseren, zodat je meteen weet waar je nieuwe plannen succes hebben gehad. Het inschrijfgeld bedraagt €20; dit is inclusief een avondmaaltijd op zaterdag. Er zijn aantrekkelijke geldprijzen, zoals een eerste prijs van €150 in de A-groep.


You may also like...