De voorbeschouwing


Voor het derde jaar op rij is de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Jeugd­schaken in handen van Stichting Pathena. De komende acht dagen zullen de beste jeugd­spelers van Nederland gaan strijden om de felbegeerde kampioenstitels. Alle wedstrijden zullen worden gespeeld in het vertrouwde Topsportcentrum, gelegen naast het indruk­wekkende voetbalstadion De Kuip. Wie o wie zullen er dit jaar met de eer gaan strijken? “Standing in the hall of fame and the world’s gonna know your name”, aldus Danny O’Donoghue van de Ierse softrockband The Script.

Er doen dit jaar weer een flink aantal topschakers mee. Zo zal FM Hing Ting Lai vastberaden zijn om zijn jeugdtitel te prolongeren. Hij zal echter hevige concurrentie ondervinden van de vier andere FIDE-meesters in deze categorie, namelijk Robby Kevlishvili, Max Warmerdam, Thomas Beerdsen en Anna-Maja Kazarian. Indirect is dit ook een mooie prestigestrijd tussen de schaakverenigingen Pathena Rotterdam (Hing Ting, Robby en Anna-Maja) en eFXO Apeldoorn (Max en Thomas). Ook zo-goed-als-FM Casper Schoppen vormt een serieuze bedreiging voor Hing Tings ambities. Hing Ting moet echter niet al zijn energie in dit toernooi steken, want op zondag 8 mei gaat hij maar liefst 50 snelschaakpartijtjes spelen tegen groot­meester Dimitri Reinderman. Met een prijzenpot van vierhonderd euro, waarvan de winnaar twee-derde krijgt, moet de snelschaakexpert ook dat evenement uiterst serieus nemen. Hing Ting kan maar beter voorzichtig zijn met zijn openingsnieuwtjes, want waarschijnlijk houdt Dimitri zijn aanstaande tegenstander scherp in de gaten.

Maar wat voor leuks valt er eigenlijk te winnen in de A-categorie? Vanzelfsprekend krijgt de winnaar eeuwige roem, recht op uitzending en een mooi bedrag aan prijzengeld, maar dat is niet het enige dat er voor de winnaar in het verschiet ligt. De winnaar …. en hier komt het …. mag meedoen in de topgroep van het Tata Steel Chess Tournament 2017! Voor de niet-Tata-kenners onder ons: dat betekent dat je één groep onder de grootmeestergroepen mag spelen. En als je de topgroep wint, dan mag je in 2018 op drie meter afstand van Magnus Carlsen en Anish Giri schaken! Afijn, er staat dit jaar dus veel op het spel in de A-categorie. Misschien is dat ook wel de reden waarom er vijf titelhouders meedoen.

In de andere categorieën valt er helaas geen extra beloning te winnen, maar dat neemt niet weg dat de strijd er zoals vanouds hevig zal zijn. De uitzendingen zijn dit jaar naar Tsjechië (EK jeugd -14, -16 en -18), Rusland (WK jeugd -14, -16 en -18) en India (WK jeugd -20). Wellicht kunnen onze kampioenen wel op de foto met (super)grootmeesters David Navarra, Sergey Karjakin of Viswanathan Anand? Zoek ook gelijk een prachtige achtergrondlocatie op en de foto kan voor altijd aan de muur hangen.

De kanshebbers bij de A-categorie zijn inmiddels besproken, maar hoe zit het met de andere categorieën? Bij de A-meisjes ontbreken dit jaar Anna-Maja (winnaar 2015), Maaike Keet­man, Rosa Ratsma (winnaar 2014) en Cathelijne Sanders (tweede plaats 2015). De eerste twee dames spelen liever tegen de mannen, terwijl Rosa en Cathelijne helaas te maken heb­ben met een vreemd fenomeen dat beter bekend staat onder de naam ‘studie’. Als we even de ondergrens trekken bij de 1800-rating, dan zijn Lola den Dunnen, Lisanne Waardenburg en Timardi Verhoeff de grootste kanshebbers in deze categorie. Er zijn echter maar acht deelnemers, dus één misstap kan al gelijk cruciaal zijn voor het kampioenschap.

De B-categorie is helaas vier topschakers kwijtgeraakt aan de A-categorie. Op basis van leeftijd hadden Robby, Max, Anna-Maja en Casper nog makkelijk één of twee jaar met hun leeftijdsgenoten kunnen schaken, maar de hoofdprijs in de A-categorie was wel erg aan­lokkelijk. De Rotterdamse Schaakbond zal haar hoop vestigen op local heroes Marijn den Hartog (4e), Bart Dubbeldam (5e), Kevin Nguyen (6e), Wiggert Pols (8e), Arne Pols (9e) en William Gijsen (16e). Vooral van Marijn wordt dit toernooi veel verwacht, want vorig jaar ein­digde hij op de gedeeld eerste plaats met zeven punten. Gaat hij dit jaar nóg meer punten scoren?

Bij de B-meisjes zien we opmerkelijke ratingverschillen. Alleen Feline Waardenburg komt in de buurt van topfavoriet Iris Schelleman, de rest van de speelsters heeft een aanzienlijke ratingachterstand. Betekent dit dat Iris de bloemen al in ontvangst kan nemen? Nee! Vorig jaar had Iris ook veruit de hoogste rating bij de C-meisjes, maar toen ging een sterk spelende Ting Lu er met de titel vandoor. Kan Ting Ting opnieuw een huzarenstukje leveren? Iris, Feline en de overige dames zullen ongetwijfeld hun uiterste best doen om dit te voorkomen.

Ook de C-categorie heeft dit jaar een duidelijke ratingfavoriet: Liam Vrolijk. Met een rating van 2162 is hij de enige 2000+-speler van de deelnemers. Tja, wat kan de concurrentie hier­tegen inbrengen? Eelke de Boer (4e) kan in ieder geval opscheppen dat hij vorig jaar nog jeugdkampioen werd bij het NK D in Rijswijk. Verder ziet de Koninklijke Nederlandse Schaakbond ook hoop in Jonas Hilwerda (2e), Sjoerd van Roon (5e), Wolf Mestrom (8e) en Rembrandt Bruil (10e), want je krijgt niet zomaar de status van ‘nationaal talent’ toegewezen! Waarschijnlijk is er maar één speler die Liam kan stoppen, en dat is Liam zelf.

De eindstand bij de C-meisjes is lastig te voorspellen. Op basis van rating zijn Anna Marti­nez, Robin Duson, Marlinde Waardenburg en Pascalle Monteny de favorieten. Het is echter een leuk weetje dat de dames vorig jaar in de omgekeerde volgorde in de eindstand eindig­den (dus van rechts naar links). Pascalle werd namelijk tweede met zeven punten, Marlinde en Robin eindigden op de gedeelde derde plaats met zes punten, en Anna op de zesde plaats met vijf punten. Het belooft in ieder geval een spannende groep te worden! Gaat Pascalle dit jaar voor 7½ punt?

De Rotterdamse Schaakbond kan dit jaar hopen op een uitstekend resultaat, want in vier van de zes categorieën heeft de organiserende bond de nummer 1-positie in handen. Is de Rotterdamse Schaakbond nou zo goed of zijn de andere bonden nou ‘iets minder goed’? Is hier sprake van een ‘thuisvoordeel’? We zullen spoedig zien of de Rotterdamse Schaakbond ook nog kan lachen na afloop van de laatste ronde.

Alle deelnemers van het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken wordt in ieder geval een spannende, leerzame en gezellige schaakweek toegewenst!


You may also like...