Belangrijke 4e ronde bij de B-Jeugd


Vandaag een belangrijke ronde. Koploper Joris heeft de kans om tegen Simon een vol punt uit te lopen op de rest van de groep. En als hun achtervolgers nog kans willen maken op een toppositie, zullen ook zij voor een overwinning moeten gaan.

Een van de eerste partijen die klaar was, was die van Arne en Martijn. Arne had het voorbeeld van zijn broer Wiggert ter harte genomen en speelde de Grand Prix Attack. Dit keer liet hij zien dat hij er succes mee kon behalen! Na de zet 10. f5 dacht Martijn lang na, tot hij uiteindelijk zijn keuze maakte met 10. … exf5. Na een aantal zetten kreeg Arne de overhand met 17. Pxf7 (diagram)

Arne-Martijn

Het witte paard dreigt heel veel schade aan te richten met een aftrekschaakje. Martijn probeerde 17. … c4 18.Pxe5 cxb3 19.Pxg6 Txf5 Lxf5. Zwart komt aan het einde van het verhaal gelijk in materiaal, maar met 21.Pe7+ wint wit een stuk. 1-0

Op bord 6 gaat Sang tegen Daan in de aanval 18. … f5! (diagram). Deze zet drijft wit naar de rand en maakt het hem erg lastig om zijn stelling nog goed te blijven verdedigen.

Daan-Sang

Na 19. Lg2 f4 20.f3 Lh5 21.Ld2 Pd4 dreigt zwart de dame te winnen met Pe2+. Wit verdedigt met 22.Dd1 fxg3 23.hxg3 e4. Zwart maakt de diagonaal vrij voor zijn dame, maar wit voorkomt dit met 24.Lf4. Zwart vervolgt zijn aanval echter heel mooi met 24. … Db6 25.Kh1 exf3 Lxf3 Lxf3. Wit staat materiaal achter en zijn stelling is opengebroken, dus geeft hij op.

Vandaag waren er weinig remises en gingen alle spelers tot het uiterste! Geert en Guido hebben het uitgevochten tot remise. Guido won een pion, maar dat was in het eindspel niet voldoende. Kevin en Marijn remiseerden uiteindelijk in een gelijk eindspel. Ondanks dat Marijn twee mooie verbonden vrijpionnen had, kwam er uiteindelijk een gelijk eindspel op het bord nadat de pionnen werden verdubbeld. 

Een schattig matje werd gezet door Luuk : 42.Lxe7(diagram) Ka4 43.Lb4 a5 44.Le7 b4 45.Kxc4 bxc3 46.b3# 1-0
Luuk-Sipke

Op het laatste bord was het uitermate spannend! Bas won in het middenspel een pionnetje en belandde in een eindspel met paard+6p tegen een paard+5p. Een pittig eindspel, waarbij het voor zwart de uitdaging is remise te houden. Uiteindelijk liet Dimitri zijn koning de hoek in drijven en kon Bas voordeel behalen. Hij had goede winstkansen na  61. h7! (Diagram)

Bas-Dimitri

Zwart ging verder met 61. … Pd5 62.Pxa6 c5? Een betere poging is Pe7+ 63.Pxc5 Pf4 64.Kh6 Pg6 65.Pe6 Pf8 66.Pg5 en zwart geeft op, 1-0. Wit dreigt mat te zetten met Pf7 dus zwart moet de pion op h7 slaan, waarna de a-pion vrij spel heeft. Helaas is Dimitri nog niet van de 0 af, maar hij zal zeker nog wel ergens een puntje wegsnoepen!

Na een lange speeldag staat koploper Joris Kokje nog steeds ongeslagen bovenaan. Met 3 punten zit Cor hem nog op de hielen terwijl Simon, Marijn, Bart, Kevin, Guido en Sang volgen met 2,5 punt. Zal Joris zijn toppositie behouden? Niks is nog beslist, en alles kan nog gebeuren de komende 5 rondes. Ik zit met smacht te wachten op de partijen van morgen!

 

 


You may also like...