B-Jeugd ronde 9


Alweer de laatste ronde vandaag. De spelers zijn uitgeput van een lange week vol met schaken, zon en (hopelijk) plezier! Maar vandaag belooft zeker weer een spannende dag te zijn met onverwachte resultaten. Zal Marijn dan toch kampioen worden?

Een van de belangrijkste partijen van vandaag was die tussen Marijn den Hartog (7,5) en Bart Dubbeldam (5,5). Een leuk zetje van Marijn was 10.Te4 (Diagram) waarna Bart antwoordde met 10. … Df5? Marijn kon hier de dame insluiten met 11.Tf4! De partij zou dan vervolgen met 11. … De6 12.Pg5 Dc4 13.Lf8 Da4 (na Dd5 komt c4) 14.g3 en de dame is verloren. Helaas voor hem zag hij dit niet, en speelde hij 11.Pg5.

AAAAABartMarijn

Hierna kon Bart de stelling neutraliseren met dxe5 maar hij koos voor het offer 11. … Pxe5 12.dxe5 dxe5 13.Lh3 Df6 14.Lxc8 Txc8. Marijn staat hier materiaal voor zonder dat Bart er compensatie voor krijgt. Uiteindelijk won Marijn de partij met een gezonde koningsaanval, en verzekerde zich hiermee van het Kampioenschap van de B-Jeugd.

Daan van der Noordaa (2,5)  geloofde het wel tegen Tyro Bekedam (4,5). Hij was zijn eigen aanval aan het opzetten, en het leek te werken. Hij lette echter niet op zijn eigen stelling, en na 20.f6 geloofde hij het wel. Ook op het laatste bord tussen Luuk Baselmans (3) en Dimitri ten Have (1) werd er snel een einde aan gemaakt. Dimitri werd een beetje gretig voor een pionnetje, die hij niet kon slaan! Na de zet 28. Df3! verliest hij dit paard, waarna Dimitri het punt aan Luuk gaf.

Kevin Nguyen(6) en Sourav Bhattacharjee(5) kwamen na een lange reis in een ingewikkeld toreneindspel. De analisten achter de booth zijn er helemaal op losgegaan. Toen wit voor het idee ging om samen met zijn koning zijn twee pionnen naar de overkant te begeleiden waren de geluiden verdeeld. Wit speelde 53.Kd4 (Diagram)

AAAAAkevinsourav

Het andere idee dat werd voorgesteld voor wit was om met de koning en de toren proberen de h-pion tegen te houden met 53. Ke2 54.Te8. Alsnog is het lastig om te bepalen of wit remise kan houden, dus dit is misschien een leuke voor de analisten thuis! Het plan voor zwart is nu vrij simpel, hij rukt met de h-pion op en dwingt wit om zijn toren te ruilen voor zijn pion. Vervolgens weerhoudt de toren de koning ervan om te ver op te rukken. Na 64.b5 stoppen alle kansen voor wit na 64. … a6 0-1

Bas van Doren(5) flikte het weer deze ronde, met een mooie combinatie tegen Geert van Hoorn(4,5). Hij startte met het offer 26.cTxf2! (Diagram) De dame staat in, wits enige antwoord is 26.Dxf2, en de dubbele penning wordt gemaakt met 26. … Lc5! Hierna verliest wit zijn dame of gaat hij mat.

AAAAAbAGEERT

Arne Pols (4,5) en Jan Bosma (3,5) hebben uiteindelijk remise gemaakt na zetherhaling. Joris Kokje (6) herstelde zich in de laatste ronde goed in zijn partij tegen William Gijsen (4,5). Na goed spel van Joris kwam hij in een gewonnen eindspel met het loperpaar tegen een toren, maar William kon de druk niet meer aan en liet zijn toren insluiten. 

Tussen Robin Reichardt(4,5) en Martijn van Nimwegen(3) was het een erg spannende partij! Robin had op een gegeven moment twee hele sterke centrumpionnen die doorslaggevend bleken te zijn! Robin speelde hier de mooie zet 43.d6! (Diagram)

AAAAAmartijnrobin

Martijn dacht hier de problematische centrumpionnen op te lossen met 43. … Lxd6? 44. exd6 Dxe6, en zwart wint zijn stuk terug, maar Robin zag een mooie manier om af te wikkelen naar een winnend eindspel met 45. Qe4! Het idee is dat na 45. … Dxe4 46.Txe4 Kf8 47.Tc6 g5 48.eTc4 de c-pion kan worden gewonnen en twee mooie vrijpionnen ontstaan. Zwart zag dit waarschijnlijk en gaf op.

Wiggert Pols (5,5) speelde weer op zijn Wiggerts tegen Simon Elgersma (5,5). Hij drong heel mooi de witte stelling binnen met dame en loper. Door een slordig zetje van wit kon hij het mooi afmaken met een matje.

De nieuwe B-Jeugdkampioen Marijn den Hartog is na deze ronde dus ongedeeld eerste geworden met een gezonde 7,5 punten! Marijn had nog twee dingen te zeggen: “Ik ben er trots op Sliedrechter te zijn!” en de wijze woorden “Soms moet je niet vooruit kijken, maar opzij!” Voor de tweede plek en een plek op het EK zullen Joris Kokje en Kevin Nguyen (beiden met 6 punten) een barrage spelen. Wie o wie zal er winnen? Spannend!

 

 


You may also like...