B-Jeugd ronde 8


In een perfecte wereld is er geen oorlog. Zo ook op het bord van Martijn en Dimitri. Beide spelers durfden de gevaarlijke overgang naar het eindspel niet aan en besloten de wapens neer te leggen. Zo ook tussen Daan van der Noordaa en Jan Bosma, nadat Daan eeuwig schaak heeft gegeven. Zo ook tussen Robin en Guido, die hun paarden in een paardeneindspel op stal zetten.

Maar niet alle partijen liepen zo makkelijk op remise uit. In de partij tussen Bas en Luuk zag laatstgenoemde met de zwarte stukken een truc over het hoofd na 19. … f6 gevolgd door een dubbele aanval van de dame. In het eindspel gaf Luuk terecht op. Op bord 1 kreeg Marijn tegen Wiggert na de opening zijn voordeeltje binnen en creëerde twee gebonden vrijpionnen. Uiteindelijk waren deze heerlijke pionnen genoeg voor Wiggert  om op te geven.

BJeugd1

“Lekker!” is hoe Kevin Nguyen zijn partij tegen Tyro Bekedam beschreef. En lekker was het zeker, want na 37.Tc8 (Diagram) won hij na 37. … fxe4 38.Txd8 Kf7 39.La4! een zwart paard en toen was het punt binnen. Wat hij nou met witte chocolade bedoelde wist ik niet …

BJeugd2

Simon Elgersma liet vandaag tegen Sourav Bhattacharjee weer eens zien uit welk hout hij is gesneden. Nadat hij in het middenspel een kwaliteit had gewonnen, maakte hij het heel mooi af na 33.Df3, want dan volgt het dodelijke schaakje 33. … Da1+! (Diagram)

BJeugd3

Wits enige verdediging is 34.Kc2 (Na Pb1 volgt Dxb2), en hier koos Simon voor 34. … De1 (ook leuk was misschien Txd2+, voor een versimpeld eindspel). Nadat wit probeerde te verdedigen met 35.Df4 De2 was de partij na 36.b4? cxb3+ 37.Kxb3 Dxd2 voorbij.

De grootste explosie deed zich voor in de partij tussen Bart Dubbeldam en Joris Kokje. Bart deed een een zeer verrassende zet en maakte de stelling ongelooflijk ingewikkeld. Toen wij in de “booth” deze zet zagen, vonden we het idee heel leuk, maar de engine was het er niet mee eens. Wij bleven echter achter Barts idee staan en gingen, tegen de gewoonte in, tegen de engine in! Deze magische zet was 14. Pf5!

BJeugd4

Het idee van deze zet is  dat wit het paard offert opdat er een sterk paard op d5 kan worden geplant en de zwarte koning kwetsbaar blijft in het midden. Maar dit kost wit wel een paard, dus Bart moest wel waar voor zijn geld krijgen! Na 14. … exf5 15.Pd5 Dd8 16. exf5 is het moeilijk voor zwart om de beste verdediging te vinden. Het idee van wit is om f6 te spelen, waarna de vraag voor zwart is hoe hij de dreiging Lb6 kan stoppen. De beste en eigenlijk enige verdediging voor zwart was Lb7, leuk voor de lezer om zelf te analyseren! Zwart koos hier voor 16. … f6. (Diagram)

BJeugd5

Als je geen pion op f6 wilt, doe je het toch zelf? Maar het kon meteen worden afgeslagen door, het niet gespeelde, 17.gxf6! want na bijvoorbeeld Pxf6 komt alsnog 18.Lb6 met het dodelijke vervolg Dd7 19.Pxf6 gxf6 20.Dh5+ Kf8 21.Le3, waarna zwart stukken zal moeten weggeven om zijn koning in leven te houden. Bart koos ervoor om meteen schaak te zetten 17.Dh5 Kf8 18.The1 fxg5 19.Lb6 Pxb6 20.Txe7 Dxe7 21.Pxe7 Kxe7 en wit heeft zijn voordeel vertaald naar een beter middenspel. Deze stelling was nog heel spannend, maar helaas gaf Joris 10 zetten later beide torens weg en gaf op. Maar, mijn complimenten naar Joris, hij heeft het goed verdedigd in zo’n ingewikkelde stelling, zet hem op de laatste ronde!

Wie herinnert zich de wip-wap-partij tussen William en Dimitri nog? Nou, William flikte het vandaag weer, alleen dan wat minder bloederig. De stand van schaken ging meerdere malen heen en weer. In het eindspel stond William gewonnen, maar hij kon de winst niet vinden. In de volgende stelling na 50. … h4 (Diagram) leek het remise te worden.

BJeugd6

Wit kan hier remise houden met 51.a6 Lb6 52.f6 Kd7 53.Kg2 en zwart noch wit komen verder. Wit koos hier direct voor 51.f6 Kd7 52.f7? Dit verliest, want nu kan zwart pionnetjes snoepen met 52. … Ke6 53.d6+ Lxd6 54.b6 Lc5 0-1.

Morgen de laatste ronde. Marijn (met 6,5 punten) heeft de hoofdpositie overgenomen en heeft de rest een ruim punt achter zich gelaten. Vlak onder Marijn volgen Bart en Simon met 5,5 punten. Bart is de enige die nog roet in Marijns eten kan gooien indien hij morgen van hem wint met de zwarte stukken, wat een zware klus zal worden! Wanneer de eerste plaats wordt gedeeld, zal er barrage worden gespeeld.


You may also like...