B-Jeugd ronde 2


Vandaag weer een mooie dag en de start voor de 2e ronde van het NK. Ook vandaag werd tot het uiterste geschaakt en werden de meeste partijen beslist in het eindspel.

Eén van de uitzonderingen hierop was de partij op bord 1. Wiggert moest het met de witte stukken opnemen tegen Joris in het Siciliaans. Wiggert offerde vroeg in de partij een pion om een gat in de koningsstelling te creëren. 9.f5 gxf5 10.Dg3 fxe4 11.dxe4 Pg6 (Diagram)

wiggert11R2

Na Pg6 lijkt de aanval uitgedoofd en staat zwart een pion voor zonder al te veel compensatie voor wit. Na  12.Lg5 Db6 13.Ld2 Pd4 14. Pg5 Dc6 15.a4 Pxc2 16.Tac1 Pd4 17.h4 Pe5 18.h5 h6 19.Lb5 Dc7 20.Pf3 Pexf3+ heeft wit de touwtjes in handen en wint na een tiental zetten. 0-1

In de partij tussen Geert en Bart ging het er lange tijd gelijk aan toe. Na een Winawer waarin bijna alle stukken worden geruild komt Bart iets beter in het eindspel terecht : . 23.Txb8 Pxb8 24.Pf3 Ke8 25.Pe1 a5 26.Pc2 Pa6.

Bart26r2

Bart lijkt iets betere kansen te krijgen om een pion te winnen met zijn paarden, die misschien wel de partij zal beslissen. De partij vervolgde : 27. f4 f6 28.Ke3 Pxc5 29.dxc5 Kd7 30.Pd5. Het was misschien niet erg handig van Bart om de loper op c5 te slaan, omdat het inactieve paard dan opeens een heel mooi veld heeft op d4. Na een lange paardendans besloten de spelers uiteindelijk om er remise van te maken.

Kevin en Arne gingen in hun partij de strijd aan om de open d-lijn. Na een lange slachtpartij van stukken kwamen ze in een eindspel terecht waarin Kevin een bepalend pionnencentrum had. Na een lang gevecht offert zwart uiteindelijk zijn paard voor het dominerende witte pionnencentrum om nog remise proberen te behouden. Hierna geeft Arne zijn loper voor wits laatste pion en is het aan Kevin de taak om mat te zetten met zijn loper en het paard, wat hem, met nog maar een paar minuten op de klok, ook lukt.   

Dimitri en William zaten deze ronde samen op de wip-wap. Beide spelers stonden meerdere keren verloren en gewonnen. Uiteindelijk miste Dimitri een kans om de dame in te sluiten en kon William materiaal en de partij winnen.

Op het laatste bord werd de strijdbijl vroeg neergelegd en besloten Daan en Martijn er remise van te maken. Misschien wel te vroeg, want het zag ernaar uit dat beide spelers nog goede kansen maakten!

Aan het einde van de dag werden de spelers nog uitgewuifd door Feyenoord liederen vanuit het stadion. Morgen zullen de heren worden vergezeld door de B-dames, misschien geeft dit ze extra motivatie om extra goed te presteren!


You may also like...