A-groep loopt op de zaken vooruit


Of beter gezegd: “Hing Ting Lai en Robby Kevlishvili lopen op de zaken vooruit.” Ze wonnen beiden. Robby: “Ja, op een gegeven moment liep het gewoon en was het mooi om mat in drie te hebben.” Hing Ting: “Vraag alsjeblieft niet hoe.” Desalnietteplus staat Hing Ting een punt los van de concurrentie, en dat met nog maar een ronde te spelen?

Wat kunnen de jongens en meisjes op dit NK eigenlijk winnen?

Via dit NK Jeugd zijn plaatsen te verdienen voor uitzendingen. Het EK jeugd -14, -16 en -18 vindt plaats van 17 t/m 28 augustus in Praag, Tsjechië. Het WK jeugd -14, -16, -18 wordt van 20 september t/m 4 oktober 2016 georganiseerd in Khanty-Mansiysk, Rusland. Het WK -20 wordt van 7 augustus t/m 21 augustus 2016 gespeeld in Bhuvaneswar, Orissa, India. (Zie voor het uitzendreglement, artikel E4: www.schaakbond.nl/knsb/handboek/regels-voor-selectie.

Samengevat zijn in Rotterdam de volgende uitzendingen te verdienen:
NK A: WK t/m 20 voor de kampioen. WK t/m 18 voor de hoogst geëindigde speler t/m 18 en EK t/m 18 voor de als tweede geëindigde speler t/m 18.
NK A meisjes: WK t/m 20 voor de kampioene. EK t/m 18 voor de hoogst geëindigde speelster t/m 18.
NK B: WK t/m 16 voor de kampioen. EK t/m 16 voor de nummer twee.
NK B meisjes: EK t/m 16 voor de kampioene.
NK C: WK t/m 14 voor de kampioen. EK t/m 14 voor de nummer twee.
NK C meisjes: EK t/m 14 voor de kampioene.

Naast het prijzengeld heeft de organisatie van het Pathena NK Jeugdschaken Rotterdam in overleg met het Tata Steel Chess Tournament besloten een plek in het Cultural Village Tournament 2016 beschikbaar te stellen. De winnaar plaatst zich voor de “Challenger group” van het Tata Steel Toernooi 2017. “So there is much at stake!” zou Yasser Seirawan zeggen.

Tóch, er is meer in het leven. Heb je die poster van Kevin Brands zien hangen? Kunnen we met schaken ook de wereld verbeteren?

‘I’m in the winning mood, how about the rest of the world’.

Kevin legt het uit: “Ik ben aan het winnen, maar hoe zit het met de rest van de wereld? Wij hebben de kans om te schaken. Er zijn een heleboel landen waar dit niet mogelijk is, en daar moeten we aandacht aan besteden. Zij krijgen niet eens de kans om onderwijs te krijgen.”

Maaike Keetman kwam vandaag weer in “the winning mood” na een middenspel dat vrij rommelig werd.
maaike
Speel even mee. Tijmen Hofstra heeft net lang gerokeerd. Maaike ziet een valletje.
10…Pxd4 11. Lxd4 e5!? 12. fxe5 dxe5 13. Le3?
Wit kon hier zelf nog even pennen met Dg3. Dat had Tijmen een kwaliteit bespaard.
13…Lg4 14. Dg3 Een zet te laat. Met Lxd1 pakte Maaike de kwaliteit. Haar commentaar aan de Persbalie: “Toen ging ik per ongeluk, of expres, wat pionnen weggeven.”
Ja, Tijmen kwam mooi terug, maar Maaike maaide wit met een mooie slotcombinatie van het bord:
maaike2
26… Lxb2+
27. Kxb2 Db4+ 28. Kc1 Dc3 29. Df4+ Ka8 30. Lf2 Txf2 31. Dxf2 e3 0-1

Jochem Mullink speelde tegen Erwin Kalle naar eigen zeggen 18 zetten theorie. Na 21 zetten had Jochem zes pionnen en twee torens. Erwin deed het met T+L+P en vier pionnen. Even later besloten ze tot remise.
Joel van der Werf kwam gelukkigerwijs terug in zijn partij tegen Bas de Boer, waarna ook zij remise overeenkwamen.
Joris Gerlagh en Daniël Zevenhuizen bevochten elkaar in een eindspel met toren en paard en wat pionnen. Nadat de damevleugel was opgeruimd, werd de remisemarge zo groot dat zij dat uiteindelijk overeenkwamen.
Een remise in de voorlaatste ronde, hebben we daar wat aan?

 ‘First win the game, then learn others how to play’.
Kevin Brands (12 jaar) weer even aan het woord: “Win eerst het spel, dan kun je anderen leren hoe je het moet spelen. Je moet iets eerst kunnen voordat je anderen zegt hoe ze het moeten doen. Veel mensen in de politiek worden gekozen, omdat ze ‘vriendjes’ zijn met een belangrijke politicus en niet omdat ze er zelf veel verstand van hebben.”
Jorn Brouwer kreeg het, na het terugwinnen van een pion, moeilijk tegen Sam Baselmans. “Of het nu politiek is, of schaken. Het is in ieder geval altijd handig om verstand te hebben van openingen, maar het is nog leuker om goede vrienden te hebben.” Deze uitspraak werd opgevangen vanuit de begeleidersgroep van Sam.
jorn
31. Dxb7? Tsja, wat moet je anders op de damevleugel?
31…Dc5 32. Pd2 Df2 33. Pgf1 Lc5 met ondekbaar mat, 0-1.
‘Wat’s your next move to make a positive change’.
Kevin met de uitleg: “Wat is je volgende zet om een positieve verandering te maken. In schaken: wat is je volgende zet om je eigen stelling te verbeteren? In de wereld: wat is je volgende stap om de wereld (je stelling) te verbeteren, wat kun je zelf doen?”
Sebastian Halfhide knalde er direct spektakel uit met een offerfeest. Tegen Max Warmerdam ging het al snel op het scherpst van de snede:
sebastian

 

 

 

 

 

 

 

“Wat is je volgende stap om je stelling te verbeteren, wat kun je zelf doen?” “Nou”, dacht Sebastian, “Ik speel hier gewoon vol op de aanval”.
10. O-O-O!? Kijk, dat is nog eens aanvallend denken.
10…exd4 11. e5 dxc3 12. exd6+ Le7 13. bxc3 Kf8.
Speel het even na zonder engine en geniet van de creatieve rijkdom van dit schaakspelletje. Max deed het ook zonder engine en counterde dodelijk tegen de opgejaagde koning van Sebastian. “Dan begin je met een lange rokade en dan eindig je zelf toch nog met een open koning.” was het commentaar van Sebastian.
sebastian2

19. Txh6 Was het dekken van de toren een nog betere zet? Want na:
19.Da3+ 20. Kd1 Pxc3+ 21. Kd2 Pb1+was de tegenaanval van Max niet meer te stoppen. (0-1, 27)

‘Chess is about winning, the world is not so black and white’.
Zoals Kevin het gisteren uitlegde aan toernooidirecteur Marcel Klein: “Schaken gaat om het winnen, de wereld is niet zo zwart-wit. Bijvoorbeeld: je kunt je alleen focussen op het winnen van een oorlog of alleen bezig zijn met je eigen behoeftes, maar hoe zit het met de mensen eromheen, die er eigenlijk middenin zitten. Moeten we die niet helpen in plaats van ons alleen te focussen op winnen?”
Na zijn verliespartij van gisteren, pakte Thomas Beerdsen het wat rustiger aan. Na zestien zetten stonden al zijn stukken klaar voor een koningsaanval tegen Ruud van Meegen, maar Thomas veranderde van strategie. Met wat positioneel intelligent gemanoeuvreer smokkelde hij een pionnetje mee op de damevleugel. Het resterende dame-eindspel verzandt bij de meeste gemiddelde clubschakers in remise. Een aanwezige Chessbase-analist stelde na het bekijken van onderstaande stelling:
thomas
“En de rest is techniek…”

‘Imagine the impact of our combined intelligence’.

Een opdracht van Kevin voor alle schakers van dit NK: “Stel je voor wat er zou gebeuren als je de brainpower van alle schakers van een toernooi zou combineren, wat zou je dan kunnen bereiken?” Hieronder een mooi voorbeeld bruisende brainpower:
esper

Esper van Baar dacht hier eenvoudig met 17. h3 het paard weg te jagen. Toen werd het genieten van het spektakelstuk van Rolf Corstjens.
17…Lh2+ 18. Kf1 Pxf2! 19. Kxf2 Dg3+ 20. Kf1 en alles is uit! Pure klasse van Rolf.
(20. Ke2 Pxd4+ 21. Pxd4 T/Df2#) 20… Dxg5 (0-1, 29)
Pechvogel van de dag werd Wang Yang. Hij duwde met zijn witte pionnen op de damevleugel rustig naar een klein voordeel. Na wat opruimwerkzaamheden wilden de heren beginnen met het eindspel:
Wang
Wang Yang – Casper Wouters
29…Ta8 30. Db6 Dxc4 0-1, want er staat een loper op h2.
Mathijs Dubbeldam kreeg nu in de voorlaatste ronde zijn volle punt, en dat is zeker niet onverdiend te noemen.
Mathijs
Laurens Schilstra dacht met Dc8 alles te kunnen oplossen, maar Mathijs speelde uiteraard het winnende 33. Pc7 Tc6 34.Pxa8 Dxg4 35.hxg4 en de volgende 22 zetten waren nog zeer de moeite waard. (54, 1-0).
Even tussendoor een eindspelcompositie. Auteurs: Robby Kevlishvili en Casper Schoppen.
Robby
Wit aan zet, mat in vier. Oplossing onderaan dit artikel.
‘Look ahead in the game to act now’.
Kevin adviseerde Tjark Vos al op voorhand: “Kijk vooruit om nu iets te doen. Vooruitdenken. Wat zou er met de wereld gebeuren als we zo doorgaan, wat zou er gebeuren als we het anders doen. In schaken: wat zou er gebeuren als ik dit plan volhoud, wat zou er gebeuren als ik het volgens een heel ander plan doe, zou dat mijn stelling (de wereld) wel goed doen?” Tjark bleef volhouden met zijn verbonden vrijpion op de d-lijn:
Tjark

Alik Tikranian – Tjark Vos
Alik Tikranian heeft het moeilijk dit toernooi.
49. h3 d3! De juiste zet, door de juiste man, op de juiste plek.
50. Dxd3 Td6 51. De3 f4 52. Dc1 Td2+ 53. Kg1 fxg3 0-1
Dan nu toch naar de laatste partij van de dag in de A-groep:
lai
Hing Ting Lai stond hier vrij lastig tegen Ann-Maja Kazarian.
We keken even naar  49. Txe8?, want dat lijkt wat te winnen met het dubbelschaakje op d6. We keken even verder, maar de zwarte koning zou daarna het witte paard opjagen en het resterende eindspel zou verloren gaan. Daarom speelde Hing Ting hier 49.Pc3 b5 50. Kc2 Pd6  en zwart bleef beter staan.
lai2
66…Pxe5?
Onder tijdsdruk maakt Anna-Maja de verkeerde keuze. Het paardeindspel lijkt in remise te eindigen, maar het pionneneindspel lijkt verloren.
67. dxe5 (fxe5 is minder nauwkeurig, want dat zou remise betekenen. Misschien rekende Anna-Maja op deze voortzetting?) 67…Kf7 68. f5 Ke7 69. fxe6 Kxe6 70. Kd4 Ke7 71. Kxd5 Kd7 72. e6+Ke7 73. Ke5 Ke8 74. Kd6 Kd8 75. e7+ Ke8 76. Ke6 1-0
Hing Ting Lai met een punt voorsprong de laatste ronde in tegen Tjark Vos.
Oplossing mat in 4:

(62. Kf7 c1=Q 63. g7+ Kh7 64. g8=Q+ Kh6 65. Qg6# 1-0)


You may also like...