Voorbeschouwing


SAM_0104

Het NK jeugd gaat weer beginnen! H . et NK jeugdschaken wordt voor het eerst in Rotterdam gehouden. De spelers zitten in het mooie topsportcentrum Rotterdam. Alles straalt hier topsport uit. Dagelijks sporten hier vele professionele sporters, zoals volleyballers, basketballers en judoka’s. Vanuit de speelzaal is bovendien de Kuip te zien. Het is te verwachten dat de deelnemers door deze sportsfeer geïnspireerd zijn.

A-jeugd en A-meisjes

 

SAM_0016

Een van de jongens die geïnspireerd moet zijn, is topfavoriet Quinten Ducarmon (2489). De internationaal meester uit Terneuzen heeft al een aantal jaar niet meegedaan aan het NK jeugdschaak. De reden daarvoor is dat hij op het University College eigenlijk niet weg mag blijven. Dat was dit jaar ook het geval, maar dit jaar is er veel te winnen! Als hij kampioen wordt en zijn rating boven de 2500 weet te krijgen, mag hij naar het WK jeugd. Hij gaat dit echter niet cadeau krijgen, want er zijn 25 schakers die hem daar vanaf gaan proberen te houden. Van een van zijn grootste concurrenten, Miguoel Admiraal (2333), werd vanochtend pas duidelijk dat hij mee mocht doen. Hij stond op de reservelijst en pas na de afmelding kwam het – voor hem – verlossende telefoontje. Bij de andere favorieten zit onder andere local hero Julian van Overdam (2325).

 

Verder bevinden zich veel opvallende deelnemers in het veld. Een van deze opvallendste deelnemers is de 13-jarige Robby Kevlishvili. Hij is meer dan 3 jaar jonger dan de op een na jongste deelnemer in groep A. De wereldkampioen snelschaken tot en met 12 had vorig jaar de C-groep gewonnen en gaat nu de uitdaging aan in de oudste leeftijdscategorie. Ook Angelique Osinga koos er voor om de uitdaging aan te gaan in de hoogste groep. Ze had ook bij de meisjes mee kunnen spelen, maar zag ook meer uitdaging in de A-groep. Ze had er wel genoeg van om voor de zoveelste keer tegen dezelfde tegenstandsters te spelen. Volgens haar was dat de reden dat er in de hoge categorieën zo weinig spelers meedoen op het nk. Was het niet beter de meisjes en jongens samen te voegen in de hogere categorieën?, vraagt ze zich af.

 

Daar zullen de meisjes die in de A/B-meisjes poule meedoen het niet mee eens zijn. Daar is een ding zeker: we krijgen een nieuwe kampioen, want de kampioenen van de afgelopen jaren doen niet mee. Anna-Maja Kazarian (2058) is de grootste favoriet voor de titel. Haar grootste concurrenten zijn op papier Rosa Ratsma (1927) en Halana Vlaming (1831). Zij behoren alle drie al een tijd bij de top van de meisjes. Zal een van hun nu Nederlands kampioen worden of komt er dit toernooi een grote verrassing?

 

Kanshebbers in de B-categorie

 

Het zal een spannende editie worden dit jaar! Naar mijn verwachtingen zullen er maar liefst zes kanshebbers zijn om het kampioenschap te winnen. Ratingfavoriet dit jaar is Thomas Beerdsen. Met een rating van 2269 ligt hij ver voor op zijn belangrijkste concurrenten Joris Gerlagh, Colin Stolwijk, Ankit Majhi en Robin Lecomte. Vergeet ik niet iemand? De zesde kanshebber is de huidige Nederlands Kampioen tot en met 16 jaar. Gek genoeg behoort hij niet tot de ratingfavorieten. Het verleden spreekt echter in zijn voordeel! Sinds 2009 heeft de kampioen altijd zijn titel met één jaar weten te verlengen. Hopelijk voor hem doet hij eer aan de traditie die Hugo ten Hertog in 2009 in begonnen. Gaat Alik zijn herverkiezingen als president winnen, of zit zijn termijn er na dit toernooi op? Het wordt spannend de komende dagen! De concurrentie zal niet van plan zijn om als Mitt Romney te eindigen in ieder geval.

 

Wie gaat er winnen in de C-categorie?

 

34 spelers in de C jeugd, die elkaar, zeker in de top, niet veel ontlopen.  Max Warmerdam is de hoogst gerate speler, maar ook Pathena Gladiatoren Marijn den Hartog en Kevin Nguyen doen volop mee en hebben snode plannen.  Met Casper Schoppen, Eelke de Boer en Sebastian Halfhide zijn er nog 3 spelers met een 1900+ rating.  Het gaat dus spannend worden.

Hebben we dan alle toppers gehad?  Welnee, de 2 Kings of Pathena van de afgelopen seizoenen, Andrew Mensing en Liam Vrolijk zijn ook in staat om in de top mee te draaien en daarnaast is er een langgerekt veld van 1800 en 1700 spelers.  Als de voortekenen ons niet bedriegen, gaat dit een een spannende groep worden, waarbij we de komende dagen mooie partijen gaan zien.

SAM_0021

In deze C-categorie voor meisjes doen 20 meisjes mee,  waarbij er 1 grote favoriet is qua rating.  Cheryl Looijer is het te kloppen meisje en een aantal meisjes zijn zeer gemotiveerd om dit ook te gaan doen.  Vanuit de Leidse Schaakbond gaan Sarah van Rooden en Sterre Kruijsen proberen hoog te eindigen en ook Willeke Knottnerus en Feline Waardenburg zouden een toppositie willen bekleden na 9 dagen. Er is een groot middenveld aanwezig, waardoor veel spannende partijen zullen ontstaan.  Kunnen zij het Cheryl (ook de winnaar van de afgelopen 2 jaar) moeilijk gaan maken?

Laat bericht achter