Dodenherdenking


De laatste dag van dit Nederlands Kampioenschap. De kampioenen worden nu één voor één bekend. Bij het schrijven van dit stukje hebben Thomas Beerdsen (B) en Max Warmerdam (C) snel remise gespeeld tegen hun tegenstander. Een snelle remise om zeker te zijn van de titel. Begrijpelijk dat zij dit doen natuurlijk. Nederlands Kampioen worden en uitzending naar het Europees Kampioenschap, wie wil dat nou niet? Er zijn echter ook vele argumenten om juist geen korte remise te spelen.

Amsterdam_nationaal_monument_op_de_dam_februari_2003Vandaag is het 4 mei. Op deze dag worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht die zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Om precies acht uur ’s avonds zal er twee minuten stilte worden gehouden. Uit solidariteit met deze traditie zal ik nu alvast twee regels overslaan.

 

 

In elke schaakpartij vallen slachtoffers. Soldaten gaan verloren om de oorlog te kunnen winnen. Na de partij komen alle verloren stukken op magische wijze weer tot leven. Zo is het echter niet bij een echte oorlog.

4 mei 1915, exact 99 jaar geleden. Om een oorlog te kunnen winnen heb je bondgenoten nodig. In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) had Duitsland een verbond gesloten met Oostenrijk-Hongarije en Italië. triple_alliance_by_bi777-d6nyhgmEen sterk machtsblok in het midden van Europa. Na een jaar namen de Italianen echter al weer afscheid van hun bondgenoten. Een samenwerking met de Geallieerden vonden ze een hoopvollere toekomst. Italië kon aan het einde van de oorlog mooi zeggen dat ze de Eerste Wereldoorlog hadden gewonnen. Het is maar hoe je het bekijkt…

Schaken is een individuele sport zeggen ze. Toch ben je bij teamwedstrijden wel afhankelijk van je medeschakers! Het zou fijn zijn als je teamgenoten zich niet gedroegen als de Italianen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor Nederland is het achteraf natuurlijk goed dat de Italianen dit deden, maar de Duitsers waren er bepaald niet blij mee.

Laat bericht achter