Verslag A-jeugd dag 2


A-groep

Gisteren had mister Elo alles goed voorspeld. Vandaag waren er wel een aantal verrassingen. De grootste verrassing voor de pers was echter dat we geen Feyenoord-supporter hebben horen juichen, terwijl ze toch met 5-1 gewonnen hadden en ons van tevoren verteld was dat je zelfs de grond kon horen trillen na een doelpunt. De spelers schijnen de supporters wel te hebben gehoord, maar aan de partijen te zien, konden ze zich prima concentreren op hun eigen wedstrijd. Favoriet Quinten Ducarmon wist vandaag wel regelmatig te winnen. Zijn tegenstander Hing Ting Lai speelde in de stelling hieronder 19…Tc5, om na 20.b4 een kwaliteit moest offeren omdat er na 20…Tc8 21.Tg3 dingen enorm mis gaan. Beter was het waarschijnlijk om 19…Lc5 te spelen om na 20.Tf3 lopers te ruilen met 20…Ld4.

diagram1        diagram2

Miguoel Admiraal won gisteren overtuigend. Vandaag was het echter zijn tegenstander Lars Vereggen die lange tijd winstkansen had. Misschien is dit zelfs in de eindstelling nog wel het geval. Ook de als derde geplaatste Julian van Overdam kwam vandaag niet tot winst. Sterker nog, hij kwam al snel minder te staan, waarna Ivo Maris, zijn tegenstander, de juiste stukken wist te ruilen en de sterke velden de partij beslisten:

diagram3        diagram4
Ivo speelde hier 31…Kf7! Dit maakt de h-lijn vrij en de zwarte stukken komen binnen. 32.Kf2? Beter is om te proberen iets actiefs te doen, bijvoorbeeld over de c-lijn met Tc1, maar zwart staat natuurlijk nog steeds beter. 32…Th8 33.Th1 Lc6! De h-lijn is nu voor zwart. 34.Txh8 Txh8 35.Tg1 Th2+ 36.Ke1 (rechterdiagram) en de zwarte stukken staan oppermachtig (diagram 2). Ivo speelde het goed uit met 36…Lf3 37.Tf1 Lh5 38.Tf2 Th1+ 39.Tf1 Th3, pion d3 gaat verloren en zwart wint.

Bart von Meijenveld sluit zich waarschijnlijk aan bij de uitspraak van Tal: ‘Er zijn twee soorten offers, correcte en die van mij’ . Gisteren deed hij een incorrect torenoffer. Vandaag had hij een tijdelijk pionoffer, waarvan de verslaggevers ook de correctheid betwijfelen. Echter, Bart is zo’n goede pokerspeler dat zijn tegenstanders hem blijven geloven. Tegenstander Mischa durfde de pion niet te behouden. Later pakte Bart wel een pion van Mischa en stond Bart gewoon een pion voor, iets dat hij correct uitschoof. Op bord 6 stond Midas Ratsma met zwart lange tijd beter tegen Jasel Lopez. Hij wist dit echter niet uit te schuiven en ging, toen het alweer gelijk stond, een lange geforceerde variant in:

diagram5       diagram13

25…Pxf2 26.Pxc7 Lxa4 27.Pxe8 Pxd1 28.Pxg7 Txb3 29.Lxd1 (diagram rechts) en na 8 slagzetten op rij blijkt dat wit meer stukken geslagen heeft dan zwart. Midas probeerde het nog even tot de 40’ste zet, maar Jasel schoof het goed uit. Misschien wel de beste partij in ronde 6 kwam van de hand van Robby Kevlishvili.

diagram7        diagram8

In de linkerstelling speelde hij 26.Pxd5! (er is overigens ook niets mis met 26.Pc2) exd5 27.e6+ Ke8 De koning had beter naar g7 kunnen gaan, daar staat hij veiliger, maar wit staat nog steeds erg goed. 28.exd7+ Kxd7 29.De3 Kc6 (diagram rechts) Hier speelde Robby 30.De6, wat een prima zet is, maar bezoeker David Klein argumenteerde terecht dat 30.Lf8! nog overtuigender en mooier is. Hieronder staan de varianten die David en Bart Feltman gaven: 30…Ld7 (30… Dxf8 31. De6+ Kb7 32. Dd7+ en de koning gaat mat) 31. De5 Th7 32. Db8 Pf6 33. Da8+ Kc7 5.Ta1 Dc8 6. Ta7+ Kd8 7. Le7+. Dit is inderdaad een mooie variant, al doet het natuurlijk niets af aan het spel van Robby.

De partij tussen Kambiz en Noud op bord 7 was heel correct. Een terechte remise dus, dat was ook de uitslag op bord 8 tussen Thomas Mollema en Jip Damen. Deze was echter minder correct (en dus leuker!). Thomas had namelijk een mooi stukoffer waar meer over te lezen is in het stukje over bord 8. Op bord 9 speelden Frank van Hoorn en Ruud van Meegen. De verslaggeving dacht dat Ruud geïnspireerd was door Kramnik – Carlsen, Tal Memorial 2011. Carlsen speelde in die partij veel stukken terug naar de beginstelling. Het linkerdiagram toont een stelling uit die partij.

diagram9      diagram10      diagram11

Kramnik wist in die partij van deze typische opstelling niet te profiteren. Frank trof in deze partij hetzelfde lot. Na 6 zetten was de middelste stelling ontstaan, Ruud speelde 6…Le6 7.De2 Dd7 8.d4 Le7 9.h3 Dd8 10.d5 Lc8 en de stukken zijn weer terug. Jasper ging net als Kramnik voortvarend verder en even later stond het als in de rechterstelling. Hier ging hij wederom voortvarend verder met 17.Pb5. Dit bleek echter te voortvarend, want na 17…Dc6 stonden te veel stukken in. Beter was 17.Lb3 en pas daarna verder met aanvallen, dan had wit nog steeds beter gestaan.

diagram12

Op bord 11 wist Erwin Kalle, Kasper Wiegers mat te zetten. Op bord 12 liet Jochem Mullink zien dat het niet altijd nodig is te rocheren. In de linkerstelling speelde hij 7.Ke2 (of moest hij 7.Ke2 spelen?), waar de koning de rest van de partij best veilig bleek te staan. Op het ongeluksbord pakte Angelique Osinga haar eerste punt. Dit deed ze met een mooie truc. Morgen mag ze tegen Julian van Overdam, de kraker van de RSB!

Laat bericht achter